Sayfa İçindekiler
ToggleTiroid nodülleri, tiroid bezinde oluşan anormal büyümelerdir. Bunlar genellikle zararsızdır ve kanserli olma olasılıkları düşüktür. Tiroid nodülleri çeşitli nedenlerle oluşabilir ve bazıları belirti vermezken, özellikle büyük olanlar belirgin semptomlara neden olabilir.
Tiroid nodülleri şu şekilde sınıflandırılır:
Yetişkinlerde tespit edilen nodüllerin %90’dan fazlası kanser olmayan (iyi huylu) nodüllerdir, ancak yaklaşık %4,0 ila %6,5 vakada tiroid kanserini temsil edebilirler. Çoğu tiroid nodülü kanserli olmasa da, bazen tiroid hastalığının bir işareti ve/veya nedeni olabilirler.
Tiroid nodülleri, çocuklar ve yetişkinler dahil herkesin başına gelebilir. Ancak, kadınlarda erkeklere göre yaklaşık dört kat daha yaygındır.
Ayrıca, yiyeceklerin iyotla güçlendirilmediği ülkelerde yaşayan insanlarda daha sık görülür. (İyot, tiroid bezinizin hormon üretmesi için gereklidir.)
Tiroid nodüllerinin artmış riskine yol açan diğer faktörler şunlardır:
Tiroid nodülleri oldukça yaygındır. Doktorlar, yetişkinlerin yaklaşık %5 ila %7’sinde fiziksel muayene sırasında bunları tespit eder. Ultrason görüntülemesi, yetişkinlerin %20’sinden %76’sına kadarında tiroid nodülleri olduğunu ortaya koyar.
Tiroid nodülleri çocuklarda daha az yaygındır.
Çoğu durumda, tiroid nodülleri endişe kaynağı değildir. Ancak, tiroid nodüllerinin büyük çoğunluğu iyi huylu olsa da, bazı tiroid nodülleri tiroid kanseri içerebilir.
Bu nedenle, nodülün iyi huylu olduğundan emin olmak için bir doktora başvurmalısınız. Tüm kanser vakalarında olduğu gibi, ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse, o kadar iyidir. İnce iğne biyopsisi ile tanısı konulabilir.
Çoğu tiroid nodülü belirtiye neden olmaz. Ancak, birden fazla veya büyük nodülleriniz varsa, bunları farkedebilirsiniz.
Bazen, nodüller aşağıdaki belirtilere neden olacak kadar büyüyebilir:
Hiperfonksiyonel tiroid nodülleri, aşırı tiroid hormonu üretimine yol açabilir, bu duruma hipertiroidizm denir. Hipertiroidizmin belirtileri şunlardır:
Tiroid nodülleri ayrıca düşük tiroid hormon seviyeleriyle (hipotiroidizm) ilişkilendirilebilir. Hipotiroidizmin belirtileri şunlardır:
Araştırmacılar, çoğu tiroid nodülünün neden oluştuğunu tam olarak bilmiyorlar. Nodüller çeşitli nedenlerle oluşabilir ve farklı tipleri bulunmaktadır, bunlar arasında:
Kolloid Nodüller: Bunlar, normal tiroid dokusunun bir veya daha fazla aşırı büyümesidir. Bu büyümeler kanserli değildir (iyi huyludur). Büyüyebilirler, ancak tiroid bezinizin ötesine yayılmazlar. Bunlar en yaygın tiroid nodülü tipidir.
Tiroid Kistik Nodülleri: Bunlar, içi sıvı dolu veya kısmen katı ve kısmen sıvı dolu büyümelerdir. Kistik nodüller düşük kanser riski taşır (habis değildir) ve eğer 2 santimetreden büyüklerse izlenir veya biyopsi yapılır.
İnflamatuar Nodüller: Bu nodüller, tiroid bezinizin uzun süreli (kronik) şişmesi (iltihaplanma) sonucu gelişir. Bu büyümeler ağrıya neden olabilir veya olmayabilir.
Multinodüler Guatr: Bazen büyümüş bir tiroid (guatr), çoğunlukla iyi huylu olan birçok nodülden oluşur.
Hiperfonksiyonel Tiroid Nodülleri: Bu nodüller ekstra tiroid hormonu üretir, bu da hipertiroidizmin gelişimine yol açabilir. Hipertiroidizm tedavi gerektirir.
Tiroid Kanseri: Tiroid nodülleri oluştuğunda en büyük endişe kanserdir. Neyse ki, tiroid kanseri çok nadirdir — tüm tiroid nodüllerinin %6,5’inden daha azında bulunur.
Telefon: 0232 398 3700 İç Hat: 55387
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
0232 398 3700 – İç Hat:55387
info@girisimsel.com.tr