Varikosel, testislerdeki toplardamarların anormal şekilde genişlemesi ile meydana gelir ve özellikle sol tarafta daha sıktır. Genellikle ergenlik döneminde belirginleşir. Sıklıkla kısırlıkla ilişkilendirilir. Varikosellerin, testislerden kalbe kan taşıyan damarların valf işlevindeki bozukluklar nedeniyle oluştuğu düşünülmektedir. Varikoselde damar boyutları, ultrason ile ölçülür ve genellikle milimetre cinsinden ifade edilir.
Varikoselleri sınıflandırmak için tek bir yöntem yoktur, ancak en yaygın kullanılan iki sınıflandırma sistemi vardır. Bu sistemler, varikoselin şiddetini belirlemek için kullanılır.
Bu sistem varikoseli üç dereceye ayırır:
Bu sistem varikoseli beş dereceye ayırır:
Her iki sistem de varikoselin derecesini anlamak ve uygun tedavi yöntemini belirlemek için doktorlar tarafından kullanılır.
Varikoselin tedavisi, genellikle semptomların şiddetine ve çocuk sahibi olma isteğine bağlıdır. Küçük ve semptomsuz varikoseller genellikle tedavi gerektirmezken, belirgin semptomları olan veya kısırlık sorunlarına neden olan büyük varikoseller için cerrahi veya embolizasyon gibi tedavi seçenekleri mevcuttur. Varikosel embolizasyonu, cerrahiye kıyasla daha az invaziv, daha hızlı iyileşme süreci sunan ve yan etki riski daha düşük olan etkili bir tedavi yöntemidir.
Telefon: 0232 398 3700 İç Hat: 55387
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
0232 398 3700 – İç Hat:55387
info@girisimsel.com.tr