Sayfa İçindekiler
ToggleVarikosel embolizasyonu, skrotumunuzdaki büyümüş, işlevi bozulmuş bir damarı dolaşımdan çıkararak kanın başka yönlerde akmasını sağlayan bir tıbbi işlemdir. Bu tür damarlara varikosel denir. Varikosel ağrıya, kısırlığa ve şişliğe neden olabilir. Girişimsel Radyolog, damarı tıkamak (veya embolize etmek) için bir bobin veya özel ajanlar kullanır. Bu, semptomların iyileşmesine yardımcı olabilir.
Skrotumunuz, testislerinizi, kan damarlarınızı ve spermatik kordonunuzun bir kısmını içeren torbadır. Sperm normalde testislerde üretilir. Spermatik kordonun kanal sistemi aracılığıyla yolculuk eder. Oradan, sperm üretra yoluyla dışarı atılır.
Varikosel, skrotumunuz içindeki damar grubunun anormal bir şekilde büyümesidir. Bu damarlar, bacaklarda bulunan varisli damarlara benzer. Bu damarlardaki kapakların düzgün çalışmaması, damarların şişmesine neden olabilir.
Varikoseller genellikle herhangi bir semptom göstermez. Ergenlerde, testislerin büyümesinin yavaşlamasına neden olabilir. Ayrıca ağrı ve şişliğe de yol açabilir. Ayrıca kısırlığa da neden olabilir. Tedavi, semptomlarınız veya kısırlık nedeniyle gerekebilir.
Cerrahi ve varikosel embolizasyonu, iki ana tedavi yöntemidir. Her iki seçeneğin de benzer başarı oranları vardır. Ancak embolizasyonun iyileşme süresi genellikle daha kısadır. Çünkü bu işlem sadece küçük bir iğne deliği kullanır ve uygulama sırasında uyutulmanız gerekmez.
Embolizasyon işlemi, dikiş ya da genel anesteziye gerek duymadan sadece 1-2 milimetrelik bir iğne deliğinden yapılır. Bu işlemle tedavi edilen hastaların çoğu hemen ayağa kalkabilir ve birkaç gün içinde normal yaşantılarına geri dönerler. Öte yandan cerrahi tedavi, bir kesik atılmasını gerektirir ve tam olarak eski aktivitelere dönüş birkaç gün ya da hafta sürebilir. Yapılan araştırmalar, embolizasyonun ve cerrahinin etkinlik açısından birbirine eşit olduğunu ortaya koymuştur.
Doktorunuz prosedüre nasıl hazırlanmanız gerektiğini size anlatacaktır. Aşağıdaki konular hakkında mutlaka bilgi verin:
Gerekirse, işlem öncesinde sigara içmeyi bırakmalısınız. Bu, olası problemlerin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca, işlemden birkaç saat önce hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz gerekebilir. İşlem sonrası sizi eve götürecek birinin hazır bulunmasında fayda var.
İşlem öncesinde başka testlere de ihtiyacınız olabilir. Örneğin, skrotumunuzun ultrasonu gerekebilir. Bu, varikoseliniz hakkında daha fazla detay sağlayabilir.
Varikosel embolizasyonu, genellikle sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak ayaktan tedavi şeklinde yapılır. Bu işlem sırasında, küçük bir kateter, kasık veya boyun bölgesindeki çok küçük bir cilt kesisi aracılığıyla damara yerleştirilir. Kateter, X-ışını yardımıyla varikosel damarına doğru ilerletilir. Kateterin doğru yere ulaştığı, küçük miktarlarda verilen X-ışını boyası (kontrast) ile teyit edilir. Sonrasında, damarı tıkayarak varikoselden kaynaklanan kan akışını durduracak minik bobinler, balonlar veya benzer malzemeler yerleştirilir. Bunlar paslanmaz çelik veya platin gibi malzemelerden yapılabilir. Tedavi ile kan, testisten diğer normal yollarla dolaşıma devam eder. Damardaki kan akışının durduğu teyit edildiğinde, kateter çekilir ve işlem tamamlanır.
Varikosel embolizasyonu çok kontrollü ve güvenli bir işlemdir, ancak bazı olası yan etkilerin farkında olmanız gerekir:
Telefon: 0232 398 3700 İç Hat: 55387
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
0232 398 3700 – İç Hat:55387
info@girisimsel.com.tr