Pazartesi- Cuma 09.00 - 16.00 0232 398 3700 – İç Hat:55387 Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
Minimal İnvaziv
Ameliyatsız, Kesi yok
Görüntüleme Eşiliğinde
Hassas müdahale
Yenilikçi
İnovasyonla sürekli gelişim
Bize Ulaşın

Akciğer Kitle ve Nodül Biyopsisi

Akciğer Biyopsisi: Tanı ve Tedavi Sürecinde Bilmeniz Gerekenler

Akciğer Nodülü Nedir?

Akciğer (pulmoner) nodülü, akciğerde oluşan anormal bir büyümedir. Akciğerde bir veya birkaç nodül olabilir. Nodüller bir akciğerde veya her iki akciğerde de gelişebilir.

Akciğer nodülü biyopsisi

Çoğu akciğer nodülü iyi huyludur (kanserli değildir). Nadir durumlarda, pulmoner nodüller akciğer kanserinin bir işareti olabilir.

Akciğer nodülleri röntgen veya BT taramaları gibi görüntüleme taramalarında görülür. Sağlık hizmeti sağlayıcınız bu büyümeyi akciğerde bir leke, nodül veya gölge olarak adlandırabilir.

Akciğer Nodülleri Ne Kadar Yaygındır?

Akciğer nodülleri çok yaygındır. Göğüs röntgeni veya BT taraması yapılan yetişkinlerin yarısına kadarında bulunur.

Akciğer Nodülleri Akciğer Kanseri İşareti midir?

Akciğer nodüllerinin yaklaşık %95’i iyi huyludur. Enfeksiyonlar ve yara izleri dahil birçok şey iyi huylu akciğer nodüllerine neden olabilir. Pulmoner nodülünüz varsa, doktorunuz nedeni belirlemek ve akciğer kanserini ekarte etmek için ek testler yapmak isteyebilir.

Bu anormalliğe ne sebep oldu?

Bu anormalliklerin birçok olası nedeni vardır. Bunlar şunları içerebilir:

  • Büyümeler veya kanserler
  • Enfeksiyonlar
  • İltihaplanma
  • Yara izi

Size biyopsi önerilmesi genellikle doktorunuzun anormal alanın potansiyel olarak kanser veya başka ciddi hastalıklar olabileceğinden endişe duyduğunu gösterir.

BT Rehberliğinde Akciğer İğne Biyopsisi Nedir?

BT (Tomografi) rehberliğinde akciğer iğne biyopsisi, akciğer dokusundan daha ileri analiz için küçük bir hücre örneği (biyopsi) alınmasını sağlayan bir prosedürdür. BT tarayıcı, Girişimsel radyoloğun gerekli örneğe erişmek için en iyi yeri doğru bir şekilde belirlemesine olanak tanır. Örnek, lokal anestezi kullanılarak akciğere bir iğne yerleştirilerek ve küçük bir hücre örneği çıkarılarak elde edilir.

BT tomografi ile akciğer biyopsisi

Biyopsiden önce hangi testleri yaptıracağım?

BT rehberliğinde akciğer biyopsisi teklif edilmeden önce genellikle başka testler yaptırmış olursunuz. Bunlar genellikle göğüs röntgenleri, solunum testleri, kan testleri ve BT taramalarını içerir. Ayrıca PET (Pozitron emisyon tomografisi) taraması adı verilen farklı bir BT taraması türünü de yaptırmış olabilirsiniz.

Doktorunuz ayrıca, özel bir kamera kullanarak akciğerlerinizin hava yollarını inceleme (bronkoskopi olarak bilinir) gibi diğer biyopsi türlerini de denemiş olabilir.

BT rehberliğinde akciğer biyopsisine hazırlık olarak:

  • Kan testleri: Kanınızın pıhtılaşma durumu ve kan sayımı kontrol edilecektir. Bu, biyopsi sırasında kanama olasılığınızı artıracak bir durumun olup olmadığını kontrol etmek içindir.

Akciğer Biyopsisine Nasıl Hazırlanmalıyım ?

Mevcut tüm ilaçlarınızı bize bildirmeniz önemlidir. Bazı ilaçlar biyopsiden önce durdurulmalıdır. Bu ilaçlar şunları içerir:

  • Kan incelticiler (antikoagülanlar): Bu ilaçlar Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran, Warfarin ve düşük moleküler ağırlıklı heparin içerir. Bunlar biyopsiden önce durdurulmalıdır. Doktorunuz, ne kadar süreyle durdurulmaları gerektiğini ve herhangi bir alternatif almanız gerekip gerekmediğini size söyleyecektir.
  • Anti-trombosit ilaçlar: Bu ilaçlar Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel içerir. Genellikle kalp veya inme problemlerinden sonra verilirler. Kanamaya neden olabilirler ve testten önce durdurulmaları gerekir. Doktorunuz, bunları ne kadar süreyle durdurmanız gerektiğini size söyleyecektir. Yakın zamanda bir kalp veya inme problemi yaşadıysanız, doktorunuz bu ilaçları bir süre durdurmanın riski ile biyopsi yapmanın yararını sizinle konuşacaktır.
  • Eğer Aspirin alıyorsanız, genellikle bunu durdurmanız veya dozunu değiştirmeniz gerekmeyebilir. Doktorunuz sizi bu konuda yönlendirecektir.
  • Diyabet ilaçları: Eğer diyabet ilacı kullanıyorsanız, bu ilacı değiştirmemiz veya ayarlamamız gerekebilir.
  • Diğer ilaçlar: Genellikle diğer ilaçlarınızı durdurmanız veya değiştirmeniz gerekmez.

Biyopsi öncesinde başka nelere dikkat etmeliyim?

  • Sigara: Mümkünse, sigarayı bırakmalı veya azaltmalısınız. Bu, biyopsi sonrasında akciğerinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Sigarayı azaltmak, nikotin yoksunluğu nedeniyle endişe veya gerginlik hissini artırabilir. Bu konuda yardımcı olması için nikotin replasman tedavisi (yamalar, sakız, inhalatörler) kullanmak iyi bir fikir olabilir.
  • Ulaşım: Testten sonra kendiniz araba kullanmamalısınız. Sizi teste götürecek ve geri getirecek birini ayarlamalısınız.

Prosedür yaklaşık 60 dakika sürer. Hazırlık ve iyileşme süresi dahil tüm prosedür birkaç saat sürer. Genellikle aynı gün evinize gidersiniz.

Akciğer Biyopsisinden Önce:

  • Size, prosedürün yararlarını ve risklerini anladığınızı ve bu prosedürü kabul ettiğinizi belirten bir bilgilendirilmiş onam formu imzalatılacaktır. İmzalamadan önce tüm sorularınızın yanıtlandığından emin olun.
  • Elinizdeki veya kolunuzdaki bir damara intravenöz (IV) hat takılabilir. Bu hat, sıvı ve ilaç sağlar.
  • Prosedür sırasında ağrı hissetmemeniz için size anestezi veya sedatif ilaçlar verilebilir. Kullanılan anestezi türüne bağlı olarak, işlem sırasında uyanık, uykulu veya derin uykuda olabilirsiniz.

Akciğer Biyopsisi Sırasında:

akciğer kitle biyopsi
  • BT tarama masasında yatacaksınız. Sırt üstü, yan veya karın üstü yatabilirsiniz. Kollarınız başınızın üzerinde veya yanınızda olabilir, bu biyopsi yapılacak akciğer bölgesine bağlıdır. BT tarayıcı kullanılarak akciğerinizin görüntüleri çekilir. Bu, doktorunuzun iğneyi akciğerinize yerleştirmek için en iyi yeri bulmasına yardımcı olur.
  • İğnenin yerleştirileceği yerde (biyopsi alanı) cildiniz işaretlenir. Alan temizlenir ve uyuşturucu ilaç enjekte edilir.
  • BT görüntüleri rehber olarak kullanarak, iğne uyuşturulmuş cildinizden kaburgalarınız arasından akciğerinize geçirilir. Bu süre zarfında iğnenin konumunu kontrol etmek için daha fazla görüntü çekilir. Görüntüleme için nefesinizi tutmanız istenebilir. Akciğerinizdeki anormal bölgeden doku örnekleri alınır ve analiz için laboratuvara gönderilir.
  • Prosedür tamamlandığında, iğne çıkarılır. Kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için biyopsi alanına baskı uygulanır. Alan daha sonra bandajlanır.
Akciğer nodül biyopsisi tomografi

Akciğer Biyopsisinden Sonra:

  • Bir süre dinlenmek üzere bir odaya alınacaksınız.
  • Prosedürün bir riski akciğerin çökmesi veya pnömotorakstır. Prosedürden sonra bir göğüs röntgeni çekilebilir. Bu, akciğerlerinizde veya iğnenin yerleştirildiği bölgede herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmek içindir.
  • Eve gitme zamanı geldiğinde, sizi götürecek yetişkin bir aile üyesi veya arkadaşınızın hazır olduğundan emin olun.

Akciğer Biyopsisi Tehlikeli midir? Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Akciğer iğne biyopsisi güvenli bir prosedür olarak kabul edilir, ancak yaygın bir komplikasyon pnömotorakstır. Bu, prosedür sırasında göğüs boşluğuna hava girmesi ve akciğerin bir kısmının çökmesine neden olmasıdır. Küçük bir pnömotoraks, vakaların %25’ine kadarında meydana gelebilir ve herhangi bir müdahale gerektirmez, kendiliğinden düzelir. Ancak, daha büyük bir hava kaçağı %5 oranında hastalarda meydana gelebilir ve drenaj yapılması gerekebilir. Bu drenaj, hapsolmuş havayı çekerek akciğerin yeniden genişlemesini sağlar. Çoğu zaman bu drenaj ince bir iğne veya kateter ile işlem ensasında yapılabilir. Nadiren göğüs tüpü yerleştirilmesi ve hastanede kalmak gerekebilir.

Prosedürden sonra bazı insanlar az miktarda kan öksürebilir. Bu endişe verici olmamalıdır ve bir veya iki gün içinde düzelmelidir. Ancak, bu durum devam ederse ve kendinizi kötü hissediyorsanız veya emin değilseniz, lütfen doktorunuza başvurun.

Biyopsi yapılan bölge biraz ağrılı olabilir, bu beklenir ve birkaç gün içinde düzelmelidir. Ara sıra bu alanda kanama da olabilir, eğer bu durum 10 dakikalık bir baskı uygulanmasından sonra düzelmezse veya kendinizi kötü hissediyorsanız, acil tıbbi yardım aramalısınız.

Akciğer Biyopsisi Sonrası Neler Yapılmalıdır?

  • İlk birkaç gün boyunca dinlenin. Ağır aktivitelerden kaçının ve vücudunuza iyileşmesi için zaman tanıyın.
  • Normal aktivitelerinize yavaşça dönün, ağır egzersizlerden kaçının.
  • Doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanın. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlardan kaçının.
  • Ateş, kızarıklık, şişlik veya biyopsi bölgesinde akıntı gibi belirtileri izleyin. Bu belirtiler ortaya çıkarsa hemen doktorunuza başvurun.
  • Nefes darlığı, göğüs ağrısı veya solunum güçlüğü yaşarsanız, acil tıbbi yardım alın.
  • Öksürüğünüz şiddetlenirse veya kanlı balgam çıkarsa, hemen doktorunuza bildirin.
  • Biyopsi bölgesindeki bandajı doktorunuzun önerdiği şekilde değiştirin.
  • Biyopsi bölgesini temiz ve kuru tutun. Duş alırken doğrudan suyun biyopsi bölgesine gelmesini önleyin.

Kaynaklar

  1. CUH NHS
    • Açıklama: Bu sayfa, BT kılavuzluğunda yapılan akciğer biyopsisinin ne olduğunu ve neden gerektiğini açıklamaktadır. İşlem, akciğer dokusundan küçük bir hücre örneği almak için kullanılır ve BT tarayıcı, radyoloğun örnek alınacak en iyi yeri belirlemesine yardımcı olur.
    • Link: CUH NHS – CT Guided Needle Biopsy (Lung)
  2. Saint Luke’s Health System
    • Açıklama: Saint Luke’s Sağlık Sistemi’nin bu sayfası, BT kılavuzluğunda yapılan akciğer biyopsisi hakkında detaylı bilgi sağlar. Sayfa, işlemin nasıl yapıldığını, işlem öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklar.
    • Link: Saint Luke’s Health System – CT-Guided Lung Biopsy
  3. Royal Papworth Hospital