Sayfa İçindekiler
ToggleProstat, erkek üreme ve idrar sisteminin bir parçası olan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Mesanenizin önünde bulunur. Bu bez, boşaldığınızda spermlerle karışan seminal sıvıyı üretir. Sıvı, spermlerin döllenme ve gebelik için sağlıklı ve canlı kalmasını sağlar.
Üretra, prostat bezi merkezinden geçer. Bu tüp, idrar sisteminizin bir parçasıdır. İdrarınızı mesanenizden penise doğru taşır ve idrar yaparken vücudunuzdan dışarıya çıkarır. Ayrıca boşalma sırasında seminal sıvı ve spermi taşır.
Füzyon biyopside, ultrason görüntüsü saniyeler içinde prostatın üç boyutlu bir görüntüsünü oluşturmak için kullanılır. Bu 3D görüntü daha sonra canlı görüntüye aktarılır (3D TRUS biyopsi). Aynı zamanda, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) taramasından elde edilen görüntü canlı ultrason görüntüsü ile birleştirilir ve her iki görüntü de birbirinin üzerine tam olarak yerleştirilir. Füzyon biyopsi, bu nedenle prostatın belirli alanlarındaki belirli anatomik ve işlevsel yönleri daha iyi görselleştirebilir. Her iki teknik tarafından oluşturulan şüpheli alanlar hakkındaki bilgiler, biyopsi sırasında kombine olarak kullanılabilir.
Ultrason ile karşılaştırıldığında, MR, prostat bezi hakkında daha net, daha detaylı görüntüler sağlar. Biyopsi ile örnekleme ve muhtemelen tedavi gerektiren potansiyel olarak kanserli alanları daha iyi belirleyebilir.
New England Journal of Medicine’de yayınlanan önemli bir çalışma (PRECISION çalışması olarak bilinir), standart biyopsileri füzyon biyopsileri ile karşılaştırdı. Sonuçlar, klinik olarak önemli tümörlerin standart biyopsilere kıyasla füzyon biyopsi yöntemiyle daha etkili bir şekilde tespit edildiğini gösterdi (%38’e karşı %26). Bu bulguların çeşitli çalışma grupları tarafından onaylanmasının ardından, MRI rehberliğindeki füzyon biyopsi, prostat karsinomunun teşhisinde oturmuş ve hayati bir yöntem haline gelmiştir.
Prostat füzyon biyopsisi öncesinde bazı hazırlıklar önerilir. Bunlar arasında şunlar yer alır:
Prostat füzyon biyopsisinin bazı olası riskleri ve yan etkileri şunlardır:
Ciddi komplikasyonlar çok nadirdir. Hasta, doktoru tarafından bilgilendirilmeli ve endişelerini dile getirmelidir. Biyopsi sonrası bakım talimatlarına uyulmalıdır.
Her tıbbi prosedürde olduğu gibi prostat biyopsisinin de bazı riskleri mevcuttur, ancak güvenli bir şekilde uygulandığında ciddi komplikasyon riski oldukça düşüktür. Örneğin septisemi (kan zehirlenmesi) riski %0,5’ten daha azdır. Biyopsi öncesi antibiyotik profilaksisi, barsak hazırlığı gibi önlemler riskleri en aza indirir.
Prostat füzyon biyopsisinden sonra idrarda ve menide (spermli sıvıda) kanama yaygın olarak görülür.
İdrardaki ve menideki kanamanın sıklığı:
Kanama miktarı az, süresi kısa ve renk açıldıkça genellikle endişe edilecek bir durum olmaz. Ancak çok şiddetli ve uzun süren kanamalar için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hafif kanamalar tedaviyi gerektirmez.
Prostat füzyon biyopsisi sonrasında enfeksiyon gelişme riski düşük olmakla birlikte mevcuttur.
Sonuç olarak, prostat biyopsisinden sonra enfeksiyon her zaman mümkündür, ancak iyi hazırlık, önlemler ve uygun antibiyotik kullanımı ile bu risk oldukça düşürülebilir. Enfeksiyon belirtileri yaşanırsa hemen doktora başvurulmalıdır.
Prostat füzyon biyopsisinden sonra cinsel ilişkiye girmek için genellikle şu öneriler yapılır:
Kendinizi hazır hissettiğinizde, yavaş ve rahat bir ilişki ile cinselliğe dönebilirsiniz. Doktorunuza danışarak, kendi durumunuza göre en uygun zamanı belirleyin.
Prostat füzyon biyopsisinden sonra bazı önlemler alınması, iyileşme sürecini hızlandırır ve komplikasyon riskini azaltır.
Prostat füzyon biyopsi sonucunun yorumlanmasında bazı temel noktalar şunlardır:
Bu bulgular ışığında, doktor tedavi seçeneklerini hastayla konuşacak ve karar verecektir.
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
0232 398 3700 – İç Hat:55387
info@girisimsel.com.tr