Pazartesi- Cuma 09.00 - 16.00 0232 398 3700 – İç Hat:55387 Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
Minimal İnvaziv
Ameliyatsız, Kesi yok
Görüntüleme Eşiliğinde
Hassas müdahale
Yenilikçi
İnovasyonla sürekli gelişim
Bize Ulaşın

Meme Fibroadenomu Mikrodalga Ablasyonu

Meme fibroadenomları, kadınların yaklaşık %10’unda bulunan benign tümörlerdir. Genç kadınlar arasında, özellikle 15-30 yaşları arasında daha yaygındır. Fibroadenomların büyümesi, östrojen etkisi nedeniyle üreme çağlarında ve gebelikler sırasında hızlanır. Fiziksel muayenede, fibroadenomlar hareketli ve sert kitleler olarak hissedilir. Tekil veya çoklu olabilirler, çapları genellikle 3 cm’nin altındadır, ancak bazen dev boyutlara ulaşabilen fibroadenomlar da görülebilir.

Bazı fibroadenomlar büyümez ve ultrason görünümleri çok tipiktir. Bu tür fibroadenomlar yalnızca ultrason ile takip edilebilir. Ancak, kitleler büyüdüğünde veya ultrason bulguları şüpheli olduğunda, tanıyı doğrulamak için iğne biyopsisi yapılmalıdır. Fibroadenomlar büyükse, takipte büyüyorsa, ağrılıysa veya hastayı rahatsız ediyorsa genellikle tedavi edilirler. Bazı durumlarda, hastalar yıllarca takip edilmek yerine tedavi edilmeyi tercih edebilirler.

Mikrodalga Ablasyonun Nasıl Çalışır

Mikrodalga Ablasyon, meme gibi vücut bölgelerindeki istenmeyen kitleleri tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, mikrodalga adı verilen özel dalgalar kullanarak, tümörün bulunduğu dokuyu ısıtarak onu yok eder. Isı, tümör hücrelerini kurutarak ve onların yapı taşlarını bozarak çalışır. Bu işlem sırasında çevre dokuya zarar verilmez ve işlem gören tümör vücut tarafından zamanla doğal yollarla emilir.

Mikrodalga Ablasyonunun Avantajları:

  • Hemen hemen hiç ağrı hissedilmez, kesik veya dikiş yoktur.
  • Yara çok küçüktür, bu da neredeyse görünmez bir iz bırakır.
  • Meme dokusu çıkarılmadığı için memenin doğal şekli korunur.
  • Hastanede uzun süre kalmak gerekmez, işlem genellikle bir gün içinde tamamlanır.
  • İşlem süresi kısa, ortalama 30 ila 60 dakika sürer.
  • İyileşme süreci hızlıdır, çoğu kişi işlemden sonra hemen normal hayatına dönebilir.
  • İşlem sırasında sadece lokal anestezi kullanılır, yani sadece işlem yapılan bölge uyuşturulur, genel anestezi gerekmez.

Mikrodalga Ablasyon Sonrası Ne Beklenir?

  • İşlem sonrasında hafif bir şişlik olabilir; bu, doktorunuzun önereceği soğuk kompreslerle azaltılabilir.
  • İşlem gören kitle başta hala hissedilebilir ama zamanla yumuşar ve küçülür, en sonunda vücut tarafından tamamen emilir.
  • Tedavi sonrası iyileşme sürecini takip etmek için doktorunuzla düzenli olarak görüşmelisiniz.
  • İşlemden sonraki ilk birkaç gün sütyen takmaya devam etmelisiniz.
  • En az 72 saat boyunca işlem yapılan bölgeye su geçirmeyen bir bandaj uygulanmalıdır.
  • İlk birkaç gün boyunca ağır kaldırma veya zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız.
  • Eğer varsa, hafif morluklar genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçer.
  • İşlem sonrası bir hafta içinde doktorunuzla bir kontrol randevusu ayarlayın.

Meme Tümörü (Kitle) için Mikrodalga Ablasyon Tedavisi Geleneksel Açık Cerrahiye Göre Nasıl Farklıdır?

Mikrodalga Ablasyon (MWA) tedavisi, meme tümörünü tedavi etmek için ultrason gibi gerçek zamanlı görüntüleme rehberliğinde, hedef alınan alana 1.6 mm gibi küçük bir anten (iğne) ciltten geçirilerek yerleştirilir ve tümör ablasyonu gerçekleştirilir. İğne giriş noktasını kapatmak için küçük bir su geçirmez yara bandı kullanılır. Geleneksel açık cerrahi ise, durumun şiddetine bağlı olarak skalpel veya makas tekniği kullanılarak gerçekleştirilir, meme dokusunun tamamı veya bir kısmı kesilir ve çıkarılır. Derinin kapatılması için dikiş uygulanır.

MWA, meme dokusunun kesilmesi veya çıkarılmasını gerektirmediğinden, meme hacmi ve şeklini korur. Dikişe gerek olmadan minimal invaziv bir tedavi seçeneği sunar.

MWA İşlemi Ne Kadar Sürer?

Tüm işlem, hazırlık, işlem öncesi ultrason taraması, mikrodalga ablasyon ve işlem sonrası ultrason taraması dahil olmak üzere genellikle 30 ila 60 dakika sürer. Mikrodalga Ablasyon işlemi yalnızca yaklaşık 5 dakika sürer.

Mikrodalga Ablasyon Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır ya da Normal Aktivitelere Ne Zaman Geri Dönebilirim?

MWA tedavisi, hastanın aynı gün evine gidebildiği ayaktan yapılan bir prosedürüdür. Mikrodalga Ablasyon sonrası hemen yemek yeme, içme ve hareket etme gibi normal günlük aktivitelere geri dönebilirsiniz. Bu tedavi, iyileşmek için uzun süreli yatak istirahati gerektirmez.

MWA işlemi geçiren hastaların geri bildirimlerine göre, çoğu kişi aynı gün neredeyse normal hissetmekte ve basit günlük aktiviteleri yapabilmektedir. Ancak, hastaların vücuttaki değişikliklere alışmaları ve güvenlerini yeniden kazanmaları için üç ila yedi gün arası dinlenmeleri önerilir.

Herhangi Bir Komplikasyon Olacak mı?

İşlem sonrası, tedavi edilen bölgede ölü doku (hissedilebilir bir kitle) ve hafif meme şişliği beklenir, bu normaldir. Şişlik genellikle ağrılı veya rahatsız edici değildir çünkü vücut zamanla onu absorbe eder. Hissedilebilir kitle zamanla daha yumuşak ve küçük hale gelecek ve tedavi edilen tümör boyutuna bağlı olarak tamamen kaybolması birkaç aydan (bir yıla kadar) alabilir.

Randevu Alın

Telefon: 0232 398 3700  İç Hat: 55387

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği

Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Doktorlarımız

    Dr Mehmet Hakan PIÇAK

    Uzm. Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Girişimsel Radyolog

    1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.