Pazartesi- Cuma 09.00 - 16.00 0232 398 3700 – İç Hat:55387 Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
Minimal İnvaziv
Ameliyatsız, Kesi yok
Görüntüleme Eşiliğinde
Hassas müdahale
Yenilikçi
İnovasyonla sürekli gelişim
Bize Ulaşın

Radyofrekans (RF ablasyon) ile Varis Tedavisi

Radyofrekans Ablasyon ile Varisli Damar Tedavisi: Minimal İnvaziv ve Etkili Bir Çözüm

Varisli Damarlar Nedir?

Varisli damarlar, genellikle bacaklarda gelişen, genişlemiş ve bazen bükülmüş damarlardır. Ailede görülme eğilimi gösterebilir, yani kalıtsal olabilir. Hamilelik sırasında veya sonrasında, ayrıca kiloluysanız daha kötü bir hal alabilir. Varisli damarlar rahatsız edici ve göze hoş görünmeyen bir durum oluştursa da, genellikle ciddi sağlık sorunlarına neden olmazlar.

Damarlar, kanı kalbe taşır. Tüm damarların boyunca, kanın yalnızca bir yönde akmasını sağlayan kapakçıklar bulunur. Bacaklardaki kapakçıklar, kanı o ekstra mesafe boyunca pompalamak için daha fazla çaba sarf etmek zorundadır ve bu kapakçıklar zayıflayıp düzgün kapanamaz hale geldiğinde sorunlar ortaya çıkar. Kan geri akar ve damarlarda birikir. Bu, kapakçıkların basınç altında zayıflamasına ve genişleyip dışa doğru şişkin bir görünüm almasına neden olur.

Tedavi edilmezse varisli damarlar, bacak ağrısı ve krampları, bacak ve ayak bileği şişkinliği ve göze batan şişkin damarlara neden olabilir.

Radyofrekans Ablasyonu ile Varisli Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Radyofrekans ablasyon, varisli damarlarınızı ortadan kaldırmak için kullanılan minimal invaziv bir işlemdir. Genellikle lokal anestezi altında yapılır ve 45 – 60 dakika sürer. Doktorunuz, bacağınızın alt kısmında küçük bir delik açarak buradan minik bir kateter yerleştirir. Büyümüş damarı ısıtarak  küçülmesini ve kapanmasını sağlarlar. Endişelenmeyin, damar kapandıktan sonra kan doğal olarak diğer sağlıklı damarlara yönlendirilir. Delik yerine bandaj uygulanır ve gerekirse kompresyon uygulanabilir.

Radyofrekans Ablasyonundan İyileşme

Radyofrekans ablasyon genellikle ayakta tedavi şeklinde gerçekleştirilir, yani işlem günü evinize dönebilirsiniz.

Birçok hasta hemen rahatlama hisseder, ancak tam faydayı görmek için 1-2 hafta beklemeniz gerekebilir. Doktorunuz, işlem sonrasında sık sık yürümenizi ve uzun süreler boyunca ayakta veya oturarak kalmaktan kaçınmanızı tavsiye edebilir. Genellikle radyofrekans ablasyon işleminden bir gün sonra normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

Endovenöz Rafyofrekans Ablasyon Ağrılı mıdır?

Endovenöz termal ablasyon için anestezi alacağınız için herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

İşlem sonrasında, tedavi edilen damarın yakınında biraz ağrı, karıncalanma veya morarma yaşayabilirsiniz. Genellikle, herhangi bir ağrıyı reçetesiz satılan ilaçlarla geçirebilirsiniz. Hangi ağrı kesici ilaçların sizin için güvenli olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışın.

Endovenöz Radyofrekans Ablasyonun Avantajları Nelerdir?

Endovenöz radyofrekans ablasyonu, varisli damarları kapatır ancak çıkarmaz. Kapanan damar vücut tarafından zamanla yok edilir. Bu, daha hızlı bir iyileşme süreci ve daha düşük komplikasyon riski anlamına gelir. Varisli damar ameliyatlarına kıyasla birçok avantajı bulunmaktadır:

  • Daha az ağrı.
  • Daha az komplikasyon.
  • Minimum yara izi.
  • Olumlu kozmetik sonuçlar (genellikle ameliyatla eşdeğer veya daha iyidir).
  • Daha kısa iyileşme süresi (normal rutininize daha çabuk dönebilirsiniz).

Kaynaklar

  1. Hasta Rehberi: Endovenöz Radyo Frekans Ablasyonu (RFA) – Bu kaynak, varis reflüsünü tedavi etmek için kullanılan ClosureFast™ prosedürünü ayrıntılı olarak açıklar. Tedavinin nasıl yapıldığını, işlem gününde neler bekleyebileceğinizi ve iyileşme sürecini ele alır. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.
  2. Endovenöz RF Ablasyon: Varis Tedavisi – Bu sayfada, varis tedavisinde kullanılan endovenöz RF ablasyon prosedürünün işleyişi ve hastaların deneyimleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca, tedavi sonrası bakım ve olası riskler hakkında bilgiler de mevcuttur. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.
  3. Endovenöz Radyo Frekans Ablasyonu Nedir? – Center for Vein Restoration tarafından hazırlanan bu sayfa, RFA’nın nasıl çalıştığını, avantajlarını ve prosedürün neden tercih edilmesi gerektiğini açıklar. Ayrıca, tedavi sonrası süreç ve iyileşme hakkında bilgi verir. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Randevu Alın

Telefon: 0232 398 3700  İç Hat: 55387

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği

Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Doktorlarımız

    Dr Mehmet Hakan PIÇAK

    Uzm. Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Girişimsel Radyolog

    1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.