Pazartesi- Cuma 09.00 - 16.00 0232 398 3700 – İç Hat:55387 Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
Minimal İnvaziv
Ameliyatsız, Kesi yok
Görüntüleme Eşiliğinde
Hassas müdahale
Yenilikçi
İnovasyonla sürekli gelişim

Ameliyatsız Varis Tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi: Hızlı ve Etkili Çözümler

Ameliyatsız varis tedavisi varisli damarları kapatmak ya da tamamen yok etmek için cerrahi olmayan tekniklerin kullanıldığı bir süreçtir. Bu tedavilerle, genellikle daha az ağrıya maruz kalırsın, iyileşme süren kısalır ve çoğunlukla hastanede yatman gerekmez, ayaktan tedavi olarak halledilebilir.

Ameliyatsız yöntemler arasında en popüler olanlar şöyle: Skleroterapi, lazer tedavisi ve radyofrekans ablasyonu. Her biri, varisli damarları farklı şekillerde ele alır ama ortak noktaları, daha hızlı ve daha rahat bir iyileşme süreci sunmaları. Profesyonel bir yaklaşımla, bu tedaviler günlük yaşantını aksatmadan varis sorununu çözüme kavuşturabilir.

Skleroterapi

köpük ameliyatsız tedavi varis

Bu yöntem, özellikle yüzeysel varisler ve örümcek ağı şeklindeki damarlar için tercih edilir. Varisli damarlara sklerozan(köpük) adı verilen bir solüsyon enjekte edilerek, damarın iç yüzeyinde bir tahriş oluşturulur. Bu tahriş, damarın duvarlarının birbirine yapışmasına ve zamanla vücut tarafından emilerek kaybolmasına yol açar.

Genellikle, tedavi birkaç kısa seans şeklinde planlanır ve seans sayısı varislerin durumuna göre değişkenlik gösterir. Tedavi edilen damarlar birkaç hafta içinde solmaya başlar ve tam sonuçları görmek birkaç ay sürebilir.

Lazer Tedavisi (Endovenöz Lazer Tedavisi – EVLT):

ameliyatsız varis tedavisi

Endovenöz Lazer Tedavisi (EVLT), daha büyük yetmezlik bulunan varisli damarlar için uygundur. Bir lazer fiberi, ultrason eşliğinde damarın içine yerleştirilir ve lazer, damar duvarını ısıtarak kollajen liflerinin büzülmesine neden olur.

Bu işlem genellikle tek bir seans sürer ve hastalar hemen günlük yaşamlarına geri dönebilirler. Tedavi edilen damarlar zamanla soluklaşır, varise bağlı ağrı, rahatsızlık hissi geçer, tam sonuçlar birkaç hafta içinde gözlemlenebilir. İşlemden sonra hem etkinliğin arttılması hem de  yan etkilerin minimuma indirilmesi için 2 hafta kadar varis çorabı giyilir.

Radyofrekans Ablasyonu (RFA)

ameliyatsız rf varis tedavisi

Radyofrekans Ablasyonu (RFA) da yetmezlikli büyük varisli damarlar için kullanılan bir yöntemdir. Lazer ile benzer bir tedavidir.  Bu işlemde, radyofrekans enerjisi, bir kateter aracılığıyla damarın içine uygulanır ve enerji damar duvarını ısıtarak kapanmasını sağlar.

RFA da çoğunlukla tek bir seansla tamamlanır ve hastalar tedavi sonrası hızla normal aktivitelerine dönebilirler. Tedavi edilen damarlar zaman içinde emilir ve sonuçlar birkaç hafta içinde belirginleşir.

Her bir ameliyatsız varis tedavi yöntemi, varislerin türüne ve hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenir. Seçilen tedavi, varislerin şiddeti, konumu, hastanın genel sağlık durumu ve tercihlerine göre doktor tarafından önerilir. Her tedavinin avantajları ve sınırlılıkları vardır. Bu yüzden tedaviye başlamadan önce doktorunuzla detaylı bir görüşme yapmanız çok önemlidir.

Varis nedir ve neden olur?

Varis, cilt yüzeyinde genişlemiş ve bazen bükülmüş damarlardır. En yaygın olarak alt bacaklarda, bileklerde ve ayaklarda bulunurlar. Varisler genellikle tek başlarına ciddi bir sorun oluşturmazlar, ancak daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilirler.

Varisler, bacaklarınızdaki damarların ve kapakçıkların zayıflaması sonucu oluşur. Vücudumuzda 100,000 km’den fazla damar vardır! Normalde, tek yönlü kapakçıklar, kaslar tarafından yukarı itilen kanın bacaklardan aşağı doğru akmasını engeller. Bu kapakçıklar düzgün çalışmadığında, kan bacaklarınızdan dışarı çıkamaz ve venöz basınç artar. Normal şartlarda, venöz sistemde düşük basınç, arteriyel sistemde ise yüksek basınç olması gerekir. Varis, alt bacaklardaki venöz basıncın arttığının bir işaretidir. Damarlar bu durumda zayıflar, genişler ve bükülür.

Varislerin kalıtsal bir bileşeni vardır, yani aile içinde yaygın olabilir. Yaşlanma, birden fazla doğum yapma ve mesleki riskler de venöz hastalık riskini artırabilir.

Aşırı kilolu olmak veya uzun süre ayakta durmayı gerektiren bir işte çalışmak, bacak damarlarına olan basıncı artırır. Bu da varislere yol açabilir.

Randevu Alın

Telefon: 0232 398 3700  İç Hat: 55387

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği

Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Doktorlarımız

    Uzm. Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Girişimsel Radyolog

    1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.