Sayfa İçindekiler
ToggleLazerle varis tedavisi, varisli damarları tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir işlemdir. Ayrıca endovenöz lazer ablasyon tedavisi olarak da bilinir.
Varisli damarlar, cildinizin yüzeyinin hemen altında beliren, şişmiş ve bükülmüş kan damarlarıdır. Bu mavi veya mor şişlikler genellikle bacaklarınızda, ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde görülür.
Endovenöz lazer ablasyon işlemi sırasında, doktorunuz varisli damarları bir lazer veya yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanarak kapatır. Varisli damarların kapatılması, sağlıklı damarların normal kan akışını yeniden sağlamasına olanak tanır.
Bacaklarınızdaki orta veya büyük ölçekteki varisli damarlarınız varsa, endovenöz lazer tedavisi gerekebilir. Varisli damarlar genellikle bacaklarda mavi veya mor renkli şişlikler olarak görünür.
Kan damarlarınız, kanı kalbinize doğru taşıyan tek yönlü kapakçıklara sahiptir. Bu kapakçıklar hasar gördüğünde veya zayıfladığında varisli damarlar gelişebilir. Kapakçıklar düzgün çalışmadığında, kan damarlarınızda birikebilir ve görebileceğiniz ve hissedebileceğiniz bir şişlik veya kabartı oluşturabilir. Varisli damarların belirtileri şunları içerebilir:
Bazı insanlar kozmetik nedenlerle varisli damarlarını tedavi ettirir. Endovenöz abşasyon sonrası, varisli damarlar kapanır ve kan sağlıklı damarlarınıza yönlendirilir. Başarılı bir tedavi sonrasında varisli damarlar ortadan kalkar.
Bazen de derin ven trombozu (DVT), cilt yaraları veya kanama gibi komplikasyonlara neden olabilecekleri için varisli damarların tedavi edilmesi gerekebilir.
Endovenöz lazer ablatif tedavi öncesinde, işlem sırasında ağrı hissetmemeniz için size anestezi uygulanır.
Endovenöz Lazer Ablasyon Sırasında Neler Olur? Tedavi sırasında doktorunuz:
Endovenöz lazer ablasyon genellikle yarım-bir saat sürer. Lazer tedavisinin kendisi üç ila beş dakika içinde tamamlanır. Genellikle ayakta tedavi edilen bir işlemdir, yani aynı gün evinize dönebilirsiniz.
Endovenöz termal ablatif için anestezi alacağınız için herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.
İşlem sonrasında, tedavi edilen damarın yakınında biraz ağrı, karıncalanma veya morarma yaşayabilirsiniz. Genellikle, herhangi bir ağrıyı reçetesiz satılan ilaçlarla geçirebilirsiniz. Hangi ağrı kesici ilaçların sizin için güvenli olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışın.
Doktorunuz, iyileşme sürecinde nasıl bakım yapacağınızı size anlatacaktır. Muhtemelen yapmanız gerekenler:
İyileşmenin ilk haftasından sonra, doktorunuz bir ultrason ile damarınıza bakar ve kapanıp kapanmadığını teyit eder.
Endovenöz lazer ablasyonu, varisli damarları kapatır ancak çıkarmaz. Kapanan damar vücut tarafından zamanla yok edilir. Bu, daha hızlı bir iyileşme süreci ve daha düşük komplikasyon riski anlamına gelir. Varisli damar ameliyatlarına kıyasla birçok avantajı bulunmaktadır:
İşlem sonrasında, eve gitmek için birinin sizi araçla götürmesi iyi olur. Vücudunuzun iyileşmesine nasıl yardımcı olabileceğinizle ilgili doktorunuza danışın. Şunları yapmanız gerekir:
İşlem sonrası birkaç gün içinde işe dönebilirsiniz. Eğer fiziksel olarak zorlayıcı bir işiniz varsa ve tüm gün ayakta durmanız gerekiyorsa, işten biraz zaman almanız gerekebilir. İşe ne zaman dönebileceğiniz konusunda doktorunuza danışın.
Telefon: 0232 398 3700 İç Hat: 55387
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
0232 398 3700 – İç Hat:55387
info@girisimsel.com.tr