Pazartesi- Cuma 09.00 - 16.00 0232 398 3700 – İç Hat:55387 Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
Minimal İnvaziv
Ameliyatsız, Kesi yok
Görüntüleme Eşiliğinde
Hassas müdahale
Yenilikçi
İnovasyonla sürekli gelişim
Bize Ulaşın

Ameliyatsız Varis Tedavisi, Klasik Varis Ameliyatı Farkları

Varis Tedavisi: Seçeneklerinizi Karşılaştırın ve En İyi Çözümü Bulun

Varis tedavisi hakkında düşünmek sizi bunaltıyor mu? Bazen o kadar fazla bilgi var ki, tüm seçenekleri tam olarak anlamak imkansız gibi geliyor olabilir. En iyi seçimi yaptığınızdan emin olmak bir yana.

Tedavi seçeneklerinin hızlı bir özetini istiyorsanız, bu yazı tam size göre. Gelin, sahip olduğunuz seçenekleri karşılaştıralım. Venöz ablasyon, mikroflebektomi, damar sıyırma ve ligasyonu ele alacağız.

Varislerin Temellerini Anlamak Öncelikle, Varis Nedir?

Varisler, kanın geri akmasını önleyen tek yönlü kapakçıklar düzgün çalışmadığında oluşan mavi, bükülmüş ve kabarık damarlardır. Bu kapakçıklar yetersiz hale geldiğinde, kan damarda birikir ve damar duvarlarını gerer. Damar duvarları bu baskıyı kaldıramayabilir ve sonuçta varis oluşur.

varis nasıl oluşur

Varis Tedavisinin Amacı: Varis tedavisinin amacı, varisli damarları kapatmak veya çıkarmaktır, böylece kan daha sağlıklı damarlara yönlendirilebilir.

Genelde kozmetik bir sorun olmasına rağmen, varisler sağlık sorunlarına da yol açabilir. Eğer varislerinizle ilgili şu problemleri yaşıyorsanız tedavi düşünmelisiniz:

  • Bacaklarınızda ağırlık veya rahatsızlık
  • Ayaklarınızda veya bacaklarınızda şişlik
  • Bacaklarınızda yanma veya zonklama
  • Varisli damar çevresinde kaşıntı ve deri değişiklikleri
  • Kanama sorunları
  • Şu anda veya geçmişte kan pıhtısı
  • Geçmeyen bir yara veya ülser

Varis Tedavisi için önce konservatif tedavileri denemek isteyebilirsiniz. Bu invaziv olmayan yöntemler arasında kompresyon çorapları giymek, gün boyunca bacaklarınızı yukarı kaldırmak, fazla kiloluysanız kilo vermek ve düzenli egzersiz yapmak yer alır. Bu konservatif tedavileri denedikten sonra hala varislerle ilgili sorunlarınız varsa, bir sonraki adım hangi tedavinin sizin için uygun olduğunu öğrenmektir.

Minimal İnvaziv Seçenekler

Venöz ablasyon ve mikroflebektomi, varis tedavisinde minimal invaziv seçeneklerdir. Görüntüleme yöntemlerini kullanarak varisleri ameliyatsız tedavi etmek konusunda özel olarak eğitim almış olan Girişimsel Radyologlar bu işlemleri gerçekleştirir. İşte bu prosedürler hakkında önemli bilgiler:

  • Venöz ablasyon – İnce bir tüp veya kateter varisli damara yerleştirilir. Kateterin yolu ultrason kullanılarak takip edilir ve uç doğru konuma geldiğinde, lazer fiberi veya radyofrekans dalgaları tarafından oluşturulan ısı damar içine uygulanır. Sonuç olarak, damar kapanır ve sonunda kaybolur.
  • Mikroflebektomi – Bu işleme ambulatuvar fllebektomi de denir. Damar çevresindeki deriye küçük kesikler yapılır. Özel bir aletle etkilenen damarlar çıkarılır. Mikroflebektomi genellikle venöz ablasyonla birlikte, genel bir tedavi planının parçası olarak yapılır.

Minimal İnvaziv Seçeneklerin Avantajları

  • Endovenöz venöz ablasyon %91-100 oranında etkilidir.
  • Ayakta tedavi prosedürleridir.
  • Dikişe gerek duymazsınız.
  • Genellikle sadece lokal anestezi enjeksiyonu yeterlidir.

Minimal İnvaziv Seçeneklerin Dezavantajları

Cerrahi Tedaviler

Damar Sıyırma ve Ligasyonu

Büyükanneniz belki de varis ameliyatı geçirmiştir. Bu, uzun zamandır bir tedavi seçeneği olarak mevcuttur. Vasküler cerrahlar, varisli damarların cerrahi tedavisi konusunda eğitim almıştır ve varis sıyırma ve ligasyon işlemlerini gerçekleştirirler.

Ameliyat sırasında sizi bilinçsiz hale getirmek için sedasyon ilaçlarına ve bölgesel anesteziye ihtiyaç duyacaksınız. Kasık ve baldırınızdaki kan damarlarının etrafına bir kesi yapılır. Varisli damarlar bulunur ve bağlanır. Ardından yüzeysel damarlar çıkarılır.

Cerrahi Tedavinin Avantajları

  • Güvenli ve etkili bir tedavi olarak kabul edilir.

Cerrahi Tedavinin Dezavantajları

  • Anestezi gerektirir, bu da komplikasyon riskini artırır.
  • İyileşme süresi daha uzun ve daha ağrılıdır.
  • 5 yıl sonra %50’ye kadar nüks olasılığı vardır.
  • Üçte birinde sinir hasarı meydana gelebilir.
  • Ameliyattan sonra %5 oranında derin ven trombozu oluşur – bu tür kan pıhtısı derin damarlarda oluşur ve akciğerlere giderek potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir pulmoner emboliye yol açabilir.

Varis tedavisinde seçenekleriniz var. Cerrahi seçenekleri tartışmak için ameliyat yapan bir doktorla görüşmeyi tercih edebilirsiniz veya daha az rahatsızlık ve daha hızlı iyileşme süresi olan minimal invaziv tedavilere ilgi duyuyorsanız, varisli damarların minimal invaziv tedavilerinde uzmanlaşmış bir Girişimsel Radyolog ile tıbbi geçmişinizi gözden geçirmek için bir randevu alabilirsiniz.

Randevu Alın

Telefon: 0232 398 3700  İç Hat: 55387

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği

Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Dr Mehmet Hakan PIÇAK

    Uzm. Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Girişimsel Radyolog

    1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.