Sayfa İçindekiler
ToggleKronik Venöz Yetmezlik (KVY), bacaklarınızdaki damarlar zarar gördüğünde ortaya çıkan bir venöz hastalık formudur. Yetmezlik oluşan damarlar kan akışını gerektiği gibi yönetemez ve bacaklarınızdaki kanın kalbinize dönmesi daha zorlaşır. KVY, bacak damarlarınızda kanın birikmesine ve bu damarlarda yüksek basınç oluşmasına neden olur.
KVY, bacaklarınızdaki herhangi bir damarın zarar görmesi sonucu meydana gelebilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:
KVY başlangıçta hafif semptomlara neden olabilir. Ancak zamanla bu durum yaşam kalitenizi etkileyebilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Bu sorunların hepsini aynı anda yaşamayabilirsiniz. Bunun yerine, sadece bir veya iki tanesiyle karşılaşabilirsiniz. Belirtileriniz ve işaretleriniz, durumunuzun ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişir.
Venöz bozuklukların evreleri 0’dan 6’ya kadar değişir. “Venöz bozukluklar”, KVY dahil olmak üzere damarlarınızla ilgili birçok olası sorunu kapsayan genel bir kategoridir. Evreler, sağlık sağlayıcınızın bacaklarınızı muayene ettiğinde görebileceği veya hissedebileceği klinik işaretlere dayanır.
Venöz bozuklukların evreleri şunları içerir:
Evre 3 veya üzeri bir evredeyseniz kronik venöz yetmezlik tanısı konulur. Başka bir deyişle, varislerinizin olması KVY olduğunuz anlamına gelmez. Ancak varisler, zamanla kötüleşebilecek kan akışı sorunlarının bir işaretidir
Kronik venöz yetmezlik tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve kompresyon terapisi içerir. Bu önlemler yeterli olmazsa, doktorunuz bir prosedür veya cerrahi önerebilir. Sizin için en iyi tedavi, durumunuzun ne kadar ilerlediğine ve sahip olduğunuz diğer tıbbi durumlara bağlıdır. Doktorunuz, tedaviyi bireysel ihtiyaçlarınıza göre düzenleyecektir.
Tedavinin hedefleri şunları içerir:
Genellikle sağlık sağlayıcıları, KVY için ilk tedavi yöntemi olarak yaşam tarzı değişikliklerini önerir. Bunlar arasında şunlar bulunur:
Doktorlar genellikle KVY tedavisinde kompresyon terapisini önerir. Kompresyon terapisi, bacaklarınızdaki şişlik ve rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olur.
Çeşitli kompresyon bandajları ve çorapları vardır. Bazıları diğerlerinden daha fazla kompresyon sağlar. Çok sıkı çoraplar reçete gerektirir.
Bazı çoraplar “gradüel”dir, yani ayak bileklerinizde daha sıkı ve bacağınızın daha yukarı kısımlarında daha az sıkıdır. Hangi tür kompresyon gerektiği ve ne zaman kullanılması gerektiği konusunda doktorunuzun yönlendirmesini takip etmek esastır.
KVY olan birçok kişi uzun vadede kompresyon çoraplarını giymekte zorlanır. Ancak kompresyon terapisi, damarlarınızın daha iyi çalışmasına yardımcı olmak ve semptomlarınızı hafifletmek için çok önemlidir.
Skleroterapi: Küçük ve orta boy varisler için kullanılan bir yöntemdir. Varisli damarlara sklerozan bir solüsyon enjekte edilerek damarın kapanması sağlanır.
Endovenöz Lazer Tedavisi (EVLT): Lazer enerjisi, varisli damarı içeriden yakarak kapatır. Ultrason rehberliğinde yapılır ve genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir.
Radyofrekans Ablasyonu (RFA): Radyofrekans enerjisi kullanılarak varisli damarın iç yüzeyi ısıtılır ve kapatılır.
Cerrahi: Şiddetli KVY vakalarında, hasarlı damarların çıkarılması veya bağlanması amacıyla cerrahi müdahale gerekebilir. Flebektomi ve ligasyon en yaygın cerrahi yöntemlerdir.
KVY tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım önemlidir ve tedavi planı, hastanın genel sağlık durumu, semptomların şiddeti ve yaşam tarzı gibi faktörlere bağlı olarak kişiselleştirilmelidir.
Telefon: 0232 398 3700 İç Hat: 55387
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği
0232 398 3700 – İç Hat:55387
info@girisimsel.com.tr