Pazartesi- Cuma 09.00 - 16.00 0232 398 3700 – İç Hat:55387 Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK
Minimal İnvaziv
Ameliyatsız, Kesi yok
Görüntüleme Eşiliğinde
Hassas müdahale
Yenilikçi
İnovasyonla sürekli gelişim
Bize Ulaşın

Varikosel Belirtileri

Varikosel Belirtileri ve Nedenleri: Ne Zaman Tedavi Edilmeli?

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Varikoseller genellikle herhangi bir belirti göstermez. Ancak, aşağıdakileri fark edebilirsiniz:

  • Testislerde ağrı ya da skrotumda rahatsızlık hissi, bu genellikle yatınca hafifler.
  • Testislerde veya skrotumda şişlik.
  • Testislerde küçülme (testiküler atrofi).
  • En az bir yıl denemeye rağmen gebelik elde edememe (kısırlık).
  • Etkilenen testisinizin üstünde küçük bir yumru.

Varikoselin Ana Nedeni Nedir?

Tıp uzmanları, varikosellerin neden geliştiğinden emin değiller. Bazıları, spermatik kordon içindeki belirli damarlarda arızalı bir “kapakçık” (valf) olduğunu düşünüyor. Spermatik kordon, testislerinizi yerinde tutan dokulardan oluşan bir banttır. Bu damarlar, testislerinizden kanı vücudunuza geri taşır. Valf, bir tür “açık/kapalı” anahtarı gibi işlev görür. Kanın kalbinize doğru hareket etmesine yardımcı olan iki kapak benzeri yapıya sahiptir. Bir valf gerektiği gibi çalışmadığında, kan testislerinizdeki damarlarda birikebilir. Zamanla, damarlar şişer.

Varikoseller Kimleri Etkiler?

Varikoseller, her yaşta testislere sahip herkesi etkileyebilir. Tıp uzmanları, birçok varikoselin doğuştan (konjenital) olduğuna inanır. İnsanlar genellikle gençlik yıllarında varikoseli fark ederler. Bunun ergenlikle ilgili olabileceğini düşünülür; bu dönemde genital bölgenize kan akışı artar. Bazı durumlarda, varikosel testisinizin düzgün büyümesini engelleyebilir.

Varikosel Ereksiyon Bozukluğuna Neden Olur mu?

Varikosellerin ereksiyon bozukluğuna (ED) neden olduğunu kesin olarak söyleyecek yeterli araştırma yoktur, ancak bir bağlantı olabilir. Bazı çalışmalar, varikoseli olan kişilerin bazen ereksiyon elde edemediğini, ancak bu durumun çok sık olmadığını göstermektedir.

Varikoselin Diğer Komplikasyonları Nelerdir?

Büyük varikoseller, diğer komplikasyonların riskini artırabilir, bunlar arasında şunlar bulunur:

Düşük testosteron (erkek hipogonadizmi). Erkeklerde testosteron testislerde üretilir. Testosteron, ergenlik sırasında erkek özelliklerini başlatan, libidoyu (cinsel istek) artıran ve kemik ile kasları güçlendiren bir hormondur. Düşük testosteron, testislerinizin küçülmesine, cinsel isteğinizin azalmasına, kas kütlenizin azalmasına ve depresyona neden olabilir.

Azoospermi. Azoospermi, ejakülasyonunuzda (meni) hiç sperm bulunmaması durumudur. Sperm hücreleri, bir yumurta hücresini (ovum veya oosit) dölleyen üreme hücreleridir. Bu, daha sonra bir fetusa dönüşen bir embriyo oluşturur. Azoospermi, erkek kısırlığının bir nedenidir.

Varikosel embolizasyonu ameliyatsız tedavisi

Varikosel Embolizasyonu

Embolizasyon işlemi, dikiş veya genel anestezi gerektirmez ve sadece 1-2 milimetrelik bir iğne girişinden yapılır. Hastaların neredeyse tamamı ayaktan tedavi edilebilir ve iki ila üç gün içinde normal aktivitelerine dönebilirler. Cerrahi tedavi bir kesi gerektirir ve tam aktivitelere dönüş birkaç gün veya haftalar alabilir. Yapılan çalışmalar, embolizasyon ve cerrahinin eşit derecede etkili olduğunu göstermiştir.

Kaynaklar

  1. Cleveland Clinic: Varikoselin nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında kapsamlı bilgi sağlar. Varikoselin, testislerin etrafındaki genişlemiş damarlar olduğunu ve genellikle belirgin semptomlara neden olmadığını belirtir. Ancak, bazı erkeklerde ağrı, şişlik veya testislerde küçülme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  2. Urology Care Foundation: Bu kaynak, varikoselin yaygın belirtilerini ve nedenlerini açıklar. Varikoselin erkek kısırlığına katkıda bulunabileceğini ve zaman zaman testislerde rahatsızlık veya ağrıya yol açabileceğini belirtir.
  3. Urology Specialists of the Carolinas: Varikoselin belirtileri, tanısı ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi sunar. Bu site, varikoselin belirgin semptomları arasında testislerde ağrı, şişlik, veya sperm kalitesinde düşüş olduğunu belirtir.

Randevu Alın

Telefon: 0232 398 3700  İç Hat: 55387

İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi – Girişimsel Radyoloji Kliniği

Uz.Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Doktorlarımız

    Dr Mehmet Hakan PIÇAK

    Uzm. Dr. Mehmet Hakan PIÇAK

    Girişimsel Radyolog

    1986 yılında Elbistan’da doğmuştur. 2010 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu. 2015 yılında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Radyoloji ihtisasını aldı. 2015-2017 yılları arasında Tatvan Devlet Hastanesinde zorunlu hizmetini yapmıştır. 2018 yılından itibaren İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Girişimsel Radyolog olarak çalışmaktadır.